Edgen voor beginners: wat is het en hoe werkt het?

Ontdek de controle over je seksuele plezier!

Edgen betekent simpelweg: bewust het moment van jouw orgasme uitstellen. Je kan dit doen om het plezier op te bouwen, langer vol te houden in bed of meer controle te krijgen over jouw moment van klaarkomen.

Als jij wilt leren hoe jij meer controle over jouw orgasme en ejaculatie kan krijgen, dan is leren edgen een geweldige en effectieve practice! Edgen kan worden toegepast tijdens verschillende seksuele activiteiten en settings, zoals aftrekken, masturberen, orale sex of tijdens (penetratie)seks met een partner.

Edgen is iets wat zowel mannen als vrouwen kunnen toepassen en leren. Ik schrijf deze blog specifiek gericht op mannen.

Ik vertel je meer over de basis van edgen, bespreken we de voordelen ervan en geef ik praktische tips (voor beginners) die aan deze ontdekkingsreis willen beginnen.

Ik heb ook een speciale online video training gemaakt over Semen Retention & Edgen.
Klik hier als jij wilt leren hoe je langer kan volhouden in bed en alle informatie over de video training!

Wat is edgen?

Edgen is een seksuele techniek waarbij je jezelf (of je partner) tot vlak voor een orgasme brengt en vervolgens de stimulatie tijdelijk stopt vóórdat het hoogtepunt wordt bereikt.
Door dit herhaaldelijk te doen, kun je het plezier intensiveren en de duur van jouw opwinding leren verlengen. Wat neerkomt op leren hoe jij het in bed langer kan volhouden.

In deze blog ga ik gericht in op het “zelf” leren edgen. Het gaat over jou. Het gaat in deze blog niet specifiek over hoe jij dit bij jouw partner kan doen of toepassen.

Voordelen van edgen:

 1. Versterkte sensaties: Edgen leert jou hoe je intensere sensaties in je lichaam kan ervaren doordat je steeds dicht bij een orgasme komt, zonder het daadwerkelijk te bereiken. Dit kan uiteindelijk zelfs resulteren in een krachtiger orgasme, wanneer het orgasme uiteindelijk plaatsvindt.
 2. Controle over je plezier: Edgen helpt je om een beter bewustzijn van je lichaam te ontwikkelen en het geeft je meer controle over wanneer je klaarkomt. Dit kan je seksuele uithoudingsvermogen verbeteren en je in staat stellen om het orgasme beter en makkelijker uit te stellen tijdens seks met een partner.
 3. Verdieping van intimiteit: Door edgen toe te voegen aan jouw seksuele repertoire kun je een diepere connectie met je partner opbouwen. Je leert elkaars grenzen en voorkeuren beter kennen, wat resulteert in meer vertrouwen, communicatie, verbinding en intimiteit.

Oefening: Stap voor stap, edgen voor beginners

Stap 1: Praat en bereid je voor

 • Je kan er voor kiezen om eerst alleen te oefenen, voordat je met een partner samen gaat oefenen. Het kan allebei en it’s all good. In sommige gevallen kan het juist extra helpend voor je zijn om te starten met deze oefening zonder een partner erbij. Why? Omdat je dan minder externe prikkels hebt en makkelijker bij jouw eigen lichaam en gevoel kan inchecken. Er is dan geen afleiding of opwinding door een ander en alles draait om jou.
 • Ga je samen met een partner aan de slag? Praat vooraf met je partner, informeer je partner over jouw plan om met edgen te gaan oefenen. Praat open en eerlijk over wat jullie leuk vinden, grenzen en wat jullie verwachten van edgen. Voer dit gesprek liefst buiten bed. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling of samen met een kop thee op de bank. Laat deze blog eens lezen aan de ander, vertel wat je wilt gaan oefenen en deel met de ander hoe jij dit voor je ziet. Het is belangrijk dat je de ander meeneemt in dit proces, jouw partner kan je hierbij gaan helpen.

Stap 2: Chill en focus

 • Neem de tijd om jezelf te ontspannen en in de juiste vibe te komen voordat je begint. Zoals eigenlijk altijd met seks de bedoeling is.
 • Adem rustig in en uit, neem een paar diepe ademhalingen om jezelf te gronden en in verbinding met je lijf te komen. In mijn gratis e-book kan je meer informatie vinden over de lage diepe buikademhaling, ik heb een uitgebreide oefening hierover voor je geschreven. Ben je benieuwd? Download dan nu mijn gratis e-book “Aftrekken zonder porno“. Ik raad je aan om echt deze ademhalingsoefening onder de knie te krijgen, het is een essentiële tool om te leren edgen.

Stap 3: Verken je lijf

 • Begin met het verkennen van je eigen lichaam door zachtjes te strelen en aan te raken.
 • Gebruik je handen of een speeltje (zonder trilling/ haal de batterijen eruit) om jezelf op een manier te stimuleren die goed voelt. Of start samen met jouw partner met aftrekken, penetratie of pijpen.
 • Merk op hoe je lichaam reageert en ontdek welke aanrakingen of standjes je opwinden.

Stap 4: Bouw de spanning op

 • Verhoog langzaam de intensiteit van de stimulatie terwijl je blijft aanraken/ doorgaan met penetratie.
 • Probeer verschillende snelheden en bewegingen om te zien wat het lekkerst voelt.
 • Geniet van de toenemende opwinding en bouw langzaam op naar de rand van jouw orgasme.
 • Blijf tijdens de oefening in verbinding met je ademhaling, haal dit steeds tussendoor een paar keer rustig en bewust, diep ademen is belangrijk in dit proces. Het brengt je terug in je lijf (en uit je hoofd).

Stap 5: Randje , Point of NO RETURN en pauzes

 • Voel wanneer je bijna een orgasme bereikt; dit noemen we vanaf nu 100%.
  Die 100% is jouw Point of NO RETURN, dit is een orgasme/ ejaculatie. Stop steeds net VOOR het randje.
 • Je wilt leren hoe je kan gaan stoppen bij verschillende fases van opwinding: 75%, 80%, 85%, 90%, 95% en zelfs bij 99% opwinding.
  Dus je wilt leren hoe je kan stoppen voordat jij jouw Point of NO RETURN bereikt.
 • Misschien is dit de eerste keer dat je jouw opwinding gaat proberen te voelen, uitgedrukt in procenten. Als dit nieuw voor je is dan leg ik het je nu eerst rustig uit:
  0% is totaal geen opwinding, 20% is een beetje opwinding, 40% is redelijk opgewonden, 60% is goed opgewonden, 80% is zeer opgewonden, 90% is mega opgewonden en 99% is zo gigantisch opgewonden dat je écht binnen 1 of 2 seconden kan klaarkomen.
 • Stop de eerste keer bij 75% opwinding met stimuleren en/ of vertraag het tempo om het orgasme uit te stellen. De volgende ronde dat je dit gaat oefenen probeer je te stoppen bij 80%, de keer erna bij 85% etc. Probeer niet direct bij 99% te stoppen. Je bent aan het oefenen en aan het leren hoe alle fases voor jou voelen.
 • Neem echt de tijd om de sensaties in je lichaam te ervaren zonder over het randje te gaan. Voel je ergens tinteling, spanning, een golf van energie of opwinding, versnelt je ademhaling of hartslag? Wat gebeurt er in welke fase in jouw lichaam? Het helpt je om hier continu bewust aandacht aan te geven en dit te blijven waarnemen, omdat je hierdoor op de lange termijn meer in verbinding komt te staan met de verschillende signalen van jouw lichaam tijdens seks.

Stap 6: Herhaal en experimenteer

 • Herhaal de cyclus van opbouwen, randje en pauze meerdere keren.
 • De pauzes tussendoor zijn ESSENTIEEL. Tijdens deze pauzes laat je jouw opwinding terugzakken, bijvoorbeeld van 90% terug naar 60%. In de pauzes beweeg je weinig of niet, je brengt je aandacht naar je lage, diepe buikademhaling. Neem hier echt de tijd voor die nodig is en breng je aandacht in je lijf. Sluit je ogen, haal adem en voel wat er in je lichaam gebeurt.
 • Hoelang of hoe kort een pauze duurt verschilt per keer per persoon. Bij de een is 10 seconden rust voldoende om de opwinding te laten zakken, de ander heeft 2 minuten nodig. Ook bij jou zal dit per keer kunnen wisselen. Er is geen standaard rust tijd. De pauze is steeds afgestemd op jouw gevoel en % van opwinding.
 • De reden dat ik je vraag hier echt de tijd voor de nemen en goed te voelen wat er gebeurt is om jouw sensitiviteit te vergroten, zodat je steeds beter jouw opwinding leert voelen in %.
  Zo leer je steeds beter het randje van 99% voelen, herkennen en kan je het edgen steeds meer opvoeren richting de 99% en weer terug naar beneden.
 • Hoever je in de pauzes terug wilt zakken qua opwinding is aan jou. Ik adviseer je hiermee te spelen, te experimenteren en te variëren. De ene keer volstaat het om terug te zakken naar 60%, de andere keer zak je terug van 95% naar 85%. Speel hiermee en oefen steeds iets nieuws.
 • Je wilt uiteindelijk ontdekken welk % qua opwinding voor jou het fijnst is. De meeste mannen ervaren dat het “surfen” op de golven van opwinding rond de 75% het langst fijn is en het best werkt. Ontdek wat voor jou de sweet spot is waar jij je het langst lekker bij voelt in je lichaam.

Stap 7: Praat en geef feedback

 • Blijf communiceren tijdens de oefening met jezelf of je partner.
 • Geef aan wanneer je dichtbij het randje bent, wanneer je een pauze wilt of als je iets wilt veranderen. Denk niet dat de ander dit vanzelf wel doorheeft of altijd aan jou merkt, benoem dit echt hardop. Zeker in het begin.
 • Als je een vaste seks partner hebt dan leer je op termijn elkaars fysieke signalen steeds beter kennen, soms is het dan niet meer nodig om het hardop te benoemen en herkent jouw partner jouw ademhaling en de signalen die jij (non) verbaal geeft. Dit is precies waarom het ook zo belangrijk is om ook aan jouw partner tijdens de oefening te vertellen op welk % opwinding jij zit, zodat de ander hierin ook kan leren hoe jouw lijf en opwinding werkt.
 • Luister naar elkaars feedback en pas de oefening aan zodat jullie allebei genieten. Plezier staat voorop.
 • Have fun, samen of alleen. Lach samen of alleen tijdens deze oefening en zie het als “samen spelen” en samen ontdekken en iets nieuws leren.
 • Iets nieuws leren kost tijd. Simple as that. Geef jezelf deze tijd, heb geduld en zie jezelf hierin als leerling en als een beginner. Des te meer jij jezelf als leerling kan opstellen, des te leuker wordt het om dit edging spelletje te blijven spelen. Je bent nooit uitgeleerd en kan jezelf altijd blijven ontwikkelen en nieuwe dingen aanleren.
 • Je hoeft niet perse klaar te komen, ik heb hier een korte blog over geschreven: “Wat is SEMEN RETENTION”. Hierin lees je meer over bewust kiezen voor niet klaarkomen. Het is enorm helpend om het doel van het klaarkomen weg te halen. Het mag wel, maar het moet niet.
 • Stel, je bent té ver gegaan, je bent voorbij de 99% gegaan, je bent klaargekomen zonder dat dit de bedoeling was… Zie dit niet als falen! Wees mild naar jezelf. Lach erom en geniet van het fijne gevoel, dit gaat echt meerdere keren gebeuren. Je leert hier alleen maar van. Je leert hierdoor jouw lichaam en jouw seksuele energie steeds beter aanvoelen, herkennen en begrijpen.

Stap 8: Evalueren en napraten

 • Neem na de oefening de tijd om samen te relaxen, na te praten, ervaringen te delen en eventuele gevoelens of emoties te bespreken. Het kan heel helpend zijn om even samen na te praten, of om voor jezelf te evalueren hoe het is gegaan. Hier leer je van en je kan nieuwe inzichten krijgen welke je meeneemt naar een volgende keer.


Gebruik deze tips en stappen als startpunt en als leidraad om op een leuke en speelse manier edging te verkennen. Ontdek wat voor jou werkt, durf aanpassingen te doen die passen bij jouw lijf en jouw opwinding, wees niet bang om te experimenteren en geniet lekker van deze ontdekkingstocht. Of je nu alleen bent of een partner hebt, edgen kan een leuke en opwindende toevoeging zijn aan jouw/jullie seksuele repertoire.

Als je deze blog tot hier hebt gelezen en je bent echt serieus geïnteresseerd, kijk dan ook even op deze pagina. Hier vind je mijn speciale video training waarin ik je in 1,5uur alles leer over Semen Retention & Edgen.

Heb je vragen na het lezen van deze blog over edgen? Stuur mij gerust een DM via Insta of Linkedin.

Have fun!
Liefs Sas

Categorieën: Erectieproblemen