“Sas, wat doe jij nou precies?”

Bodywork is voor velen een nieuw en zeer breed begrip. Het klinkt leuk, maar wat is het? Er zijn bij mij de afgelopen maanden (prachtige) vragen en concrete verzoeken binnengekomen; “Kan je mij hierbij helpen? Is het ook hier geschikt voor? Wat gaan we dan precies doen?”

In deze blog wil ik je daarom graag meenemen en meer ingaan op wat ik doe, wat Bodywork (Touch & Awareness) is en wat het jou kan brengen.

Laat ik beginnen met een stukje uitleg over lichaamsbewustzijn. Lichaamsbewustzijn betekent dat jij voelt wat jouw lijf je vertelt en luistert naar de feedback en signalen die jouw lichaam je geeft. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Ze hebben invloed op elkaar en kunnen niet zonder elkaar. Jouw lichaam is een geweldig en intelligent systeem;
Tot op celniveau kan het (oude) spanning en/of emotie opslaan en vastzetten.  

Sommige signalen van jouw lijf pik je misschien bewust op, denk bijvoorbeeld aan een brok in je keel, spanning in de  nek, of een knoop in je maag voelen.

Er is ook een onbewust deel in jouw lichaam dat je van alles te vertellen heeft, maar waar je je dus niet direct bewust van bent.

Tijdens Bodywork sessies kan je door middel van aanraking en woorden weer terug in contact komen met zowel de bewuste als de onbewuste stukken.

In de Bodywork sessies breng ik je in contact met je lijf. Door aanraking kan jij je bewust worden van hoe gespannen of ontspannen jouw lijf is. Of misschien zijn er plekken die gevoelloos zijn, of vermoeid. Ik gebruik soms wat woorden of stel je tussendoor misschien vragen.

Ik observeer jouw lichaam en jouw ademhaling en kijk naar de (soms minimale) signalen die jouw lichaam geeft. Ik vul niets voor jou in, ik neem enkel waar en benoem wat ik zie en voel. Samen ontdekken we wat er door jouw lichaam wordt aangegeven.

Het is geen massage. Ik voel jouw lijf, en daardoor voel jij jouw lijf.

Door soms langer met mijn handen op een plek te blijven breng ik jou terug in verbinding met jezelf. Dit doe ik met een zogenaamde luisterende en ontvangende aanraking.

Ik voel wat er gebeurt in jouw lijf en laat jou hiermee verbinden. Jij mag altijd feedback geven tijdens de sessie als je een gevoel, emotie of behoefte wilt uitspreken. Dit helpt je ook om meer connectie en verdieping te creëren tijdens de sessies.

Ik raak niet alleen jouw huid/ lichaam/ bindweefsel aan. Maar vooral ook de onderliggende emotie, het gevoel of het trauma wat zich in jou heeft vastgezet, ik verbind met alles dat aanwezig is in jou op dat moment.

Ik ben opgeleid om jou te helpen onderzoeken wat zich aandient en jou daarin te begeleiden. Ik forceer niets. Dat betekent concreet; “wat komt, dat komt”.

Ik probeer je niet te fixen of iets voor je op te lossen.
Ik geef jou de kans om contact met jezelf te maken. Om jezelf te voelen.
Te erkennen en te doorvoelen wat er in jou omgaat. Om echt te voelen wat de signalen van jouw lichaam zijn en aandacht te geven aan dat wat komt.
Tijdens de sessie kan en mag alles wat er op dat moment in jouw lichaam gezien en gevoeld wil worden komen, wanneer jouw lijf daar klaar voor is.

Ik ondersteun jou tijdens de sessie om de taal van jouw lijf te verstaan en soms te helpen vertalen naar woorden. Soms laten we in stilte samen gewoon zijn wat er komt. Soms help ik je om jezelf hierbij te kunnen uitten.

Wat er ook komt, alles mag er zijn. Blijheid, boosheid, verdriet, it’s all good.
Je komt terug in verbinding met jezelf.

Door de aanraking, de connectie met jouw lichaam en jouw innerlijke zelf, kan je lichaam en geest in een diepere ontspanning komen. Wanneer je dieper ontspant kan je dieper ademhalen, het weefsel doorbloedt beter en de circulatie verbetert. Stress /spanning kan (weg)zakken. Er ontstaat meer ruimte in je hoofd en in je lichaam. En die ruimte kan bijvoorbeeld zorgen voor een goed gevoel, voor ruimte om tot nieuwe inzichten te komen. Je voelt je meer verbonden met jouw lijf, jouw emoties en met jouw innerlijke zelf.

Ik heb het in een eerdere blog al benoemd, maar wil het ook in deze blog benoemen;
Ook het hormoon Oxytocine (ook wel het knuffelhormoon genoemd) wordt extra aangemaakt in jouw lichaam, dat gebeurt namelijk door aanraking.
Oxytocine vermindert stress, het helpt tegen angstgevoelens, het versterkt zelfs het gevoel van ontspanning en geluk. Het zorgt voor een sterker gevoel van connectie en verbinding. En, hoe langer de aanraking duurt, des te meer dit gelukshormoon in jouw lichaam wordt aangemaakt.

Tijdens alle sessies gebruiken we jouw lichaam als startpunt om te voelen en onderzoeken welke onderwerpen en thema’s op dat moment in jou leven.

Het is proces-work. Ik adviseer daarom om minimaal 4-6 sessies aan te gaan, met minimaal 14 dagen tussen de sessies in. De tussenliggende tijd is voor jouw integratie en eventuele verwerking. Tijdens de sessies kunnen we laag voor laag afpellen, verdiepen en ook steeds weer nieuwe thema’s tegenkomen.

Met een nieuwsgierige, speelse, creatieve, intuïtieve flow en met een open blik ontvang ik je heel graag voor een Bodywork sessie!

Heb je vragen? Let me know!

Liefs, Saskia

Categorieën: Bodywork